Performans Koçluğu-1.Bölüm

Yazar : Angus McLeod,Phd

Özet Çeviri : Can Karaburçak

Önsöz :

Yönetici koçu; değişimin en büyük kolaylaştırıcısıdır. Koçluk; koçluk yapılan yöneticinin (müşteri) referans yelpazesini keşfetmesine, yeni ve motivasyonu artıracak araçları başarı ile bulmasına ve kullanmasına; kişisel gelişiminde ilhamlanmasına ve zaman içinde bu yöntemin kalıcı olmasına katkısı olan bir yöntemdir. 

 

1.Bölüm : Giriş

 

 

Bu kitapta başta insan kaynaklari birimi yöneticileri olmak üzere, yöneticilerin kurumlarında koçluk mu, mentörlük mü, kurum içi kaynaklar mı, yoksa kurum dışı kaynaklar mı, veya       e-mentörlük gibi destekleyici stratejileri mi kullanacaklarına dair genel bilgilere ulaşabileceksiniz. 

Çevremizde değişik konularda koçluk yapan kişilerden bahsedilmektedir; yaşam koçluğu, bireysel koçluk, analiz koçluğu, duygusal zeka koçluğu vs gibi. Tüm bu koçluk yakaşımlarında kullanılması şart olan 3 temel prensip vardır.

·      Sessizlik

·      Sorular

·      Meydan okuma/Kışkırtma

 

 

Her üçünün içinde en etkili olanı sessizlik prensibidir.

Sessizlik : Koçluk yapılan kişi (müşteri), bir çözüme ulaştığında, veya yeni bir düşünce biçimi, yaklaşımı keşfettiğinde; ki bu psikolojik bir algının kırılması noktası da olabilir; tamamen iç sesi ile  bir çalışma içinde olduğundan; koçun bu aşamada sessiz kalması çok önemlidir.

Koç, sessizliğin uzamasına izin verdiğinde; müşteri o anın duygularını kolaylıkla kaydeder. Duygu kaydı, sözle ifade edilmese bile, değişimin en önemli anahtarlarından biridir.

Sorular :  Sorular müşteri ve koç arasında daha fazla bilgi alışverişine, ve müşterinin yeni gerçekleri keşfetmesine olanak sağlarlar. İçeriksiz sorularla, koç müşterisinin içinde bulunduğu özel, hassas olabilecek, politik ve gizli, veya stratejik olabilecek durumun için; konuyu bilmeksizin, sadece çevresinde dolaşarak müşterisinin çözümler bulmasına yardım eder.

Sorular , şu faydalara ulaşmamıza yardımcı olmaktadır :

 

 

·      Geçmişte yaşanmış ve olumlu sonuçlanmış bir deneyimin farkedilmesine

·      Müşteri açısından, kendisinin kontrolünde olan ve olmayan sonuçların tarifine

·      Zaman çizelgesinin başarı odaklı olarak yeniden oluşturulmasına

·      Yeni algı ve idrakler

·      Mevcut durumu tam anlamı ile deneyimletmeye

·      Tarafsız bir şekilde olaylara bakabilmeye

·      Yargıları yeniden gözden geçirmeye

·      Kısıtlayıcı inançları gözden geçirmeye

·      Kalıpların farkedilmesine

·      Davranışların, müşterinin kimlik ve inançları açısından değerlendirilmesine

·      Başarı/ motivasyon konusunda müşterinin ne kadar emin olduğuna

Sorular, müşterinin dünya görüşü açısından sınırlarının tanımlanmasında ve bu sınırların gözden geçirilip yeniden tanımlanmasında yardımcı olurlar.

Meydan okuma/Kışkırtma : Bu yöntem de soru sorma yöntemi ile aynı sonuçlara ulaşılmasını sağlar. Bu yöntemde  müşteri kışkırtılır, ve o konu ile  yüzleştirilir. Bu yöntem özellikle negatif bir düşünceye saplanmış müşterilerde etkili olmaktadır.

KOÇLUĞUN TARİFİ :

Bu kitapta koçluk; performans koçluğu, ve yönetici koçluğu ile aynı içeriği taşıyacaktır.

Koçluk : Sessizlik, soru sorma ve kışkırtma-meydan okuma yöntemlerinin kullanıldığı, iş odaklı bir yaklaşımdır.

Performans Koçluğu : Sadece  teknik bazda ve hedeflerin konuşulduğu, ilişki ve duygusal malzemenin kullanılmadığı bir yöntem olarak tanımlanır. Oysa biliriz ki; iletişim ve ilişkiler üst düzey yönetici performansında son derece etkili olabilmektedirler.

Mentörlük: Mentörlük idealde tüm koçluk becerilerini içermektedir. En etkili mentörlük çalışmasında, müşteriye kendi çözümleri, koçluk prensipleri kullanılmak suretiyle ürettirilir. Çoğu mentörlükte, kültürel ve özellikli tavsiyeler ön plana çıkar. Organizasyon yapısı, prosedürler (politikalar, gündem konuları ve etkileyen strajiler) de mentörlükte kullanılan bilgilerdir.

Yaşam Koçluğu : Kişisel hedeflere ulaşılmasında, koçluk prensipleri kullanılarak yapılan koçluktur.

Danışmanlık : Sorular ve sessizlik yönteminin kullanımı ile, danışanın kişisel konularını yönetmesini ve/veya yeniden tanımlamamsını sağlar. Bu konular genellikle geçmişte yaşanmış olayları içerir.